PokerSavvy

Exkluzív: Gulyás István hazatér!

Több, mint egy évtizede távozott a Fotextől Gulyás István csapatkapitány, az utóbbi éveket pedig Kuvaitban töltötte.

A sokszoros válogatott irányító olyan meghatározó egyénisége volt a Veszprémnek, hogy hetes számú mezét visszavonultatták (az már más kérdés, hogy néhány éve újra „forgalomba került” – de ez már egy másik történet…),nyáron négyévnyi egzotikus légióskodást követően július elején visszatér Magyarországra.


-    1999-ben távoztam Veszprémből, és az osztrák bajnokságban szereplő Barnbach-Köflach együtteséhez igazoltam, ahol többek között Gyurka Jánossal, és az exdunaferres Kiss Imrével játszottam együtt. Négy évet kézilabdáztam Ausztriában, majd a Rinyementi KC hívására hazaigazoltam, és Nagyatádon belevágtam az edzősködésbe.

-    Közben  belekóstoltál a strandkézilabdába is.

-    A Rinyánál kapusom, Vártok Ákos csábított el strandkézilabdázni. Akkor már csak levezetésképpen játszottam, igaz szép eredményeket ertünk el  a Letenye Beach Handball nevű csapatunkkal

-    Három esztendő után viszont ismét a sógorokhoz igazoltál.

-    A Krems hívott, én pedig igent mondtam. Még a Köflach játékosaként emlékeztek rám, és újra Ausztriába vitt az utam - ezúttal már vezetőedzőként számítottak rám.

-    Egy évtizede még eléggé lekicsinylően beszéltek itthon az osztrák kézilabdáról, nem bántad meg, hogy kissé eltűntél a szemek elől?

-    Sajnos, aki külföldön dolgozik, nincs a szemek előtt. Ezzel számolni kell, és ennek tudatában igazoltam Ausztriába. A  Krems  első ligás volt, és indulhatott az Európa-kupában. A bajnokság végén ötödik helyen végeztünk,  az osztrák kupában pedig eljutottunk a négyes döntőig.

-    Aztán egy év után továbbálltál, és egzotikus kaland vette kezdetét  pályafutásodban.

-    Kaló Sándor keresett meg azon a nyáron, hogy volna egy edzői lehetőség Kuvaitban, a Khaitan Sport Clubnál.

-    Ha Ausztriára azt mondtuk, hogy nincs a szemek elől, akkor Kuvait…

-    Átbeszéltük otthon a családdal. A gyerekeknek nyelvtanulás szempontjából nagyszerű lehetőségnek tűnt. Nekem pedig  egy klub szakmai  vezetése  kihagyhatatlan  lehetőség volt, és úgy döntöttünk, hogy belevágunk.

-    Ekkor 2007-et írunk, immár negyedik éve edzősködsz a Khaitannál. Milyennek képzeljük el az ottani kézilabdaéletet?

-    Természetesen itt is a labdarúgás a legnépszerűbb, de utána bizony a kézilabda jön. Nagyon szeretik az emberek a sportágat, és kitűnő körülmények között játszhatnak. A bajnokság  mellett két kupa biztosítja a megfelelő játéklehetőséget. Érdekes módon a mérkőzéseket egy központi helyen játsszák a csapatok  annak ellenére,hogy a legtöbb klubnak van minden igényt kielégítő sportcsarnoka.


-    Hogyan telnek a napok Kuvait Cityben?

-    Csak egy óra az időeltolódás, a napi rutinom ugyanaz, mint otthon volt. Reggel a gyerekekkel irány az iskola, aztán délután és este edzések. A hőmérséklet viszont sokszor meneheziti  az életet, mivel sokkal melegebb van, mint Európában. Ilyentájt az 50-55 Celsius teljesen átlagosnak mondható, ami európai ember számára szinte elviselhetetlen...

-    Nemrégiben még háború dúlt a környéken, vannak még nyomai?

-    Egy-két szétlőtt épületet meghagytak romos állapotában, de ezen kívül semmilyen nyoma sincs már a 20 évvel ezelőtt kitört háborúnak, és az iraki lerohanásnak. Hatalmas a fejlődés az országban, ami napról napra egyre szembetűnőbb.

-    Mennyire veszik komolyan az edzéseket a kuvaitiak? Az arabokról van egy sztereotípia, miszerint mindenki nagyon gazdag, és csak saját szórakoztatásukra űzik ezt a sportágat - így viszont nehéz őket például motiválni.

-    Nem egyszerű feladat. A országban 14 sportklub van, de minden csapatnál hasonlóak a feltételek, például külföldi játékosokat nem igazolhatnak a bajnokságra. Rengeteg múlik az edző személyiségén, ha elfogadnak, és szeretnek, akkor "járogatnak" is edzésre...

-    És tényleg gazdagok, mindenki milliomos?

-    Ez nem feltétlenül igaz. Itt is ugyanúgy megvannak a társadalmi különbségek, mint mindenhol. Mindenkinek van civil foglalkozása, mellette űzik a kézilabdát. Minden igazolt játékos havi 400 dinárt kap az államtól (ami kb 300-ezer ft) ha jár edzésre  ha nem.....

-    Az edzések mellett mivel töltöd a napokat Kuvaitban?

-    Sportos család vagyunk, fiaimmal  sokat  teniszezünk, hetente focizunk a magyar koloniában, sok tengerparti és sivatagi programot szervezünk. Itt minden sportra van lehetőség, a golfpályától a jégcsarnokig bármit megvalósítanak  amit a helyiek a fejükbe vesznek.

-    Ráadásul a hírek szerint nem is vagytok egyedül.

-    Igen, kb .300 magyar  él itt  az élet minden területéről (orvosok,mérnökök,tanárok edzők stb) A   nagykövetség pedig remekül  összefogja a kolóniát, sok közös programmal teszi szinesebbé  az itteni életet.


-    Négy évnyi légióskodást követően viszont most hazatérsz Magyarországra.

-    Szeretünk Kuvaitban élni,  de a gyerekek  tanulmányai miatt úgy döntöttünk, hogy hazatérünk. A legidősebb fiam most érettségizett az angol rendszerben, a középső pedig gimnazista lesz -  de  már  otthon.

-    Tervek?

-    Szakedzői képesítéssel rendelkezem, és szeretnék  továbbra is a kézilabdában dolgozni.Az elmúlt hetekben volt ajánlatom Magyarországról, sajnos  ez egyenlőre nem jött össze.

-    Akár női csapat, vagy másodosztály is?

-     Az edzői  életpálya nem mindig a legmagasabb osztályról és férfi vagy női csapatról szól. Mindenhol a játékosok fejlődése és a klub előremenetele a cél, gólt pedig minden osztályban, minden csapatnál ugyanúgy kell lőni...

Minden idők egyik legjobb magyar irányítója nyáron hazatér, reméljük, hogy minél hamarabb valamelyik magyar csapat kispadján láthatjuk újra a sokra hivatott szakembert.

Hirek - Budapest Bank férfi liga

Online látogatók

Oldalainkat 19 vendég böngészi