PokerSavvy

Véleményünk - 2012-január

Új rovatot indítunk a Kézilabda com-on, melyben elmondjuk véleményünket néhány aktuális témáról. Az első számban Gulyás István, a Fotex Veszprém korábbi csapatkapitánya, a Dunaferr női együttesének jelenlegi vezetőedzője, Décsi Gábor, a Dunaferr egykori átlövője, jelenleg a SZESE-GYŐR klubigazgatója, és Pajewski László, a Kézilabda.com főszerkesztője alkot véleményt decemberi történésekről: Karl Erik Böhn magyarországi szerepvállalásáról, a Győri ETO kizárásáról, a kupacsapatainkat érő méltánytalanságokról, és a Veszprém nagyarányú BL-vereségéről. Amennyiben van véleményetek a témákról, örömmel vesszük a hozzászólásoknál!

Karl Erik Böhn a magyar válogatott mellett a Győri Audi kispadját is elvállalta, és már a munka elején úgy tűnik, van ellenszél is a magyar szakemberek köréből...


Gulyás István

Nincs problémám azzal, hogy külföldi kapitánya lett a válogatottnak. Jól jöhet egy kis vérfrissítés,kell új impulzus a magyar kézilabdának. A szövetségi kapitányi poszt a szakmánk csúcsa, és bár vannak jobb, hol rosszabb periódusok a válogatott életében, azért mégis ott vagyunk a világelitben, vagy legalábbis annak közelében, majdnem minden világversenyen képviseltetjük magunkat. Az új MKSZ-elnökség állásfoglalása az volt, hogy főállású kapitányt választ, aztán jött a győri edzőváltás, Böhn kinevezése, és a fradisták petíciója. Engem, és a mi dunaújvárosi köreinket nem zavarja, hátrányunk, problémánk nem származik a kinevezésből. (Az viszont nálunk, a Dunaújvárosi Kézilabda Klubban is feltűnést keltett, hogy minden korosztályban győri illetőségű szövetségi edzőt neveztek ki. Természetesen elfogadjuk sőt felnézünk a és tiszteljük a kollégákat, de a mérleg nyelvét nagyon megbillenti!) A Győr manapság olyan monopolhelyzetben van női fronton, mint a Veszprém a férfiaknál, nem hiszem, hogy különösebben befolyásolná a bajnokság kimenetelét az, ha kapitányként Böhn bármiféle plusz információt is szerezhet a válogatott összetartások alkalmával a rivális klubok játékosairól.

Décsi Gábor

A nyelvismeret inkább a magyar edzők mellett szól, de nem vagyok a külföldiek ellen, hisz egy más országbeli szakember szakmai és morális szinten is hozhat új színt a sportágba. Biztos vagyok benne, hogy amikor az edzőváltás mellett döntöttek Győrben, körülnéztek, számbavették a szóba jöhető magyar jelölteket is, de Böhnt tartották a legalkalmasabbnak arra, hogy szezon közben átvegye a csapatot. Böhn kívülről jött a magyar kézilabdába, nem tudjuk, hogy hogyan viszonyul majd a játékosokhoz, a klubokhoz, és nem ildomos előre feltételezni róla bármit is, így a ferencvárosiak petíciójával nem értek egyet, sokmindent úgysem tudnak elérni a tiltakozással. A válogatott szövetségi kapitánya  betölthet klubedzői posztot is, nem érzem, hogy a kettő kizárná egymást. A válogatott összetartások alatt a bajnokság szünetel, egyszerre is ellátható a két feladat.

Pajewski László

Külföldi szakemberek, játékosok eddig is szép számmal dolgoztak Magyarországon, ám legtöbbjük a jugoszláv tagállamokból érkezett hozzánk, Böhn egy teljesen új edzői- és emberi játékfelfogást, életszemléletet hozhat a sportágba. Annak idején Bjarte Myrhol volt az első norvég kézilabdázó a magyar férfibajnokságban, és bár csak rövid ideig játszhatott Veszprémben, mindenki szerette, csak pozitívumokat tudott róla mondani (a Bundesligában aztán megláthattuk, hogy kézilabdázni is nagyon tud). Ha Böhn hasonló emberi erényeket hozott magával Norvégiából, hamar megszeretik őt Győrben és a válogatottnál is. Azt már rövid idő alatt látni, hogy nagyon közvetlen, és szeret nyilatkozni (vagy legalábbis igazi profi módjára teszi azt, ellentétben néhány hazai kollégájával), a szakmai kvalitásait pedig majd az eredmények minősítik. Érdekes volt hallani tőle, hogy kevesebb edzést fog tartani, mint elődjei, mert ebben látja az egyik problémát. Zdravko Zovko idejében, sokan úgy tartották, hogy túledzett a csapat, talán az egész világon a Veszprém edzette abban az időben a legtöbbet, lehet, hogy ez is oka volt annak, hogy nem sikerült felülni a BL-trónra? (na meg ki tudja, hogy ez milyen összefüggésben volt a súlyos sérülésekkel, a legnagyobb rangadókon sorra kellett nélkülözni Perezt, Sterbiket, stb) Hogy megfér-e egymás mellett a klubedzői, és szövetségi kapitányi poszt, arra legjobb példa a férfi válogatott mestere, Mocsai Lajos. Ha valaki hajlandó a plusz munkát elvállalni, biztosan meg tudja oldani mindkét munkát. Hogy Győrben mi vezetett az edzőváltáshoz, hivatalosan talán sosem fog  kiderülni, de a pletykák szerint közvetlen oka is lehetett Konkoly váratlan menesztésének, a BL-vereségek mellett. Nagyon tetszik, hogy Böhn a szerepvállalását követően (talán önként is?) azonnal megkezdte a magyar nyelv tanulását, ez a délszláv embereknél néhány példától eltekintve kevésbé működött korábban.

Köztartozásai miatt kizárták a másodosztályból a nagymúltú Győri ETO-t. Eltűnik a süllyesztőben, vagy talpra áll a férfi szakág Győrben?


Gulyás István

Nagyon érzékeny téma, sajnos ez a napi valóság. Álszentek lennénk, ha azt mondanánk, hogy egyedi eset, sok klubnál rezeg a léc. Az utolsó pillanatban hozta meg a kormány a csapatsportok támogatásáról szóló törvényt, ha ez nincs, valószínűleg még több klub kerülhetett volna hasonló helyzetbe. Pozitív változásokat várok, mert plusz pénzek kerülhetnek a sportágba. Ha a játékosok fizetésére nem is lehet majd fordítani, de mindenképpen hatalmas segítség a csapatoknak az utazási költségek, az alkalmazottak, vagy a  létesítmények fenntartási költségeinek előteremtésénél. Egy ekkora város, mint Győr, el kell, hogy bírjon két élvonalbeli kézilabdacsapatot, az Audinál jó reklámértékkel bír a női csapat támogatása, és meg kell találni a férfiak lehetőségeit is, hisz korábban meghatározó tagja volt az élvonalnak, mi is nagy csatákat vívtunk ellenük a Veszprémmel. Rengeteg régi sztori jut eszembe az ETO-val kapcsolatban, az egyik, amikor úgy készültünk egy bajnokira, hogy Csicsait eladták Portugáliába. A bemelegítésnél látom, hogy ott áll a többiekkel, átkiabáltam neki, hogy „Mi van Ottó, mit keresel te itt?” Ottó dúlt-fúlt, kiderült, hogy átlövőként próbálták elpasszolni, aztán amikor kiderült, hogy szélső, visszaléptek a szerződéstől.

Décsi Gábor

Egy éve tértem haza Spanyolországból, akkor kerestek meg Győrből, hogy vállaljam el a klubigazgatói feladatokat a SZESE-nél. Célunk, hogy a Széchenyi egyetemmel karöltve létrehozzunk egy olyan kézilabdaklubot, ahol a tanulás és a sportolás jól megfér egymás mellett, és egy új perspektívát nyújthassunk a fiataloknak. A sportolói karrier rövid, ha súlyos sérülést szenved az ember, még rövidebb, fontos tehát, hogy sportolóink felkészüljenek a sport utáni életre, ebben nyújthat segítséget az egyetem. Láttuk, hogy az ETO-nál komoly anyagi és személyi jellegű problémák vannak, amivel nem tudtuk azonosulni, ezért is fogtunk össze a SZESE mögött, hogy felélénkítsük a győri férfikézilabda életet. Azóta több támadást kaptunk, hogy mi tettük tönkre az ETO-t, amit visszautasítok, az utóbbi 10-20 esztendőben nem mi működtettük az egyesületet, nem mi halmoztuk fel a több tízmilliós tartozást. Miután idén nyáron feljutottunk az NBI/B-be, azonos osztályba került a két csapat. Ekkor több játékos, és Deáki István vezetőedző is úgy döntött, hogy hozzánk igazol, mert  tiszták, rendezettek a viszonyok, és látják, hogy előbb lehet élvonalbeli együttes a SZESE, mint az ETO. Felröppentek olyan pletykák, hogy a jövőben esetleg átvennénk az ETO nevét, erre is szeretnék reagálni. Egy olyan márkanévről beszélünk, amit nem szeretnénk, ha eltűnne a palettáról. Egyelőre nem téma, de utána kell járni, hogy megoldható-e, mi ennek a módja, illetve milyen jogi, és egyéb következményekkel járhat. 

Pajewski László

Talán ez vezethet ahhoz, hogy a megtisztulás után újra élvonalbeli férficsapata legyen Győrnek. Hiányzik az ETO az NBI-ből, mint ahogy Nyíregyháza, Debrecen, Ózd, Komló, és Dunaújváros is. 

A Rába ETO utolsó, '89-es bajnokcsapatának tagjai: Oross Tibor, Tóth László, Cseri Péter, Kádár Zoltán, Iváncsik Mihály, Polgár László, Deáki István, Vesztergom Zoltán, Felföldi Gábor, Rádli Ferenc, Balogh Imre, Horváth Zsolt, Domonkos Attila.

Nemegyszer halljuk, hogy a nemzetközi kupákban érintett csapataink panaszkodnak a külföldi ellátás minőségére. Legutóbb a Balatonfüred járt pórul Dunkerque-ben, véletlen, hanyagság, vagy szándékosan packáznak a magyarokkal?


Gulyás István

Játékos pályafutásom során többször is átéltem hasonlókat, volt, hogy szállodát kellett cserélnünk, mert cudar körülmények fogadtak minket a kupacsata előtt. A nemzetközi kupák szabályzatában minden apró részlet le van fektetve, milyen szállást, edzéslehetőséget, szállítási feltételeket kell biztosítani az ellenfél számára. Ha a házigazda ettől eltér, jelezni kell a problémát. Ha az ember eltűri, nem mondja el a sérelmeit, lehet, hogy a másik oldal soha nem is fogja megtudni – legyen ez bármilyen élethelyzet. Egyébként nem hiszem, hogy ez csak a magyarokkal fordul elő, általános szokás lehet – akivel meg lehet, azzal meg is csinálják. Ezt persze nem könnyű megélni olyanoknak, akik azért már láttak komolyabb dolgokat is, mint pl. Sótonyi László, Szathmári János, vagy Pásztor István. Egyébként az is lehet, hogy csak mi gondoljuk ezeket packázásnak, lehet, hogy náluk ez a világ legtermészetesebb dolga.

Décsi Gábor

Nekem is vannak hasonló élményeim, ami talán elsőre eszembe jut, az az, amikor a válogatottal Bulgáriában jártunk világbajnoki selejtezőn, nem volt fűtés a szállodában, és iszonyatosan hideg volt, az értünk küldött busz eltévedt, órákat várakoztunk rá, aztán következhetett néhány óra buszozás a városban a szállodáig. Szerencsére győztünk, de katasztrófális volt az ellátás. Általánosságban azt mondhatom a kérdésről, hogy mindig vannak ilyenek, de összességében nem ez a jellemző. Az ilyen dolgok befolyásolhatják a játékosok meccsre való felkészülését, nem tud annyit pihenni, kikapcsolni. Sok mindent nem lehet ellene tenni, elképzelhető, hogy a nemzetközi szövetségtől kapnak ilyenkor egy dorgálást, de komolyabb következménye nincsen. Nem vagyok annak híve, hogy a vélt sérelmet visszaadjam, mert akkor ugyanolyan ember leszek, mint ők, inkább a saját magam jellemét szeretném megmutatni nekik, azt tanácsolom a füredieknek, hogy cserébe a klub hírnevéhez méltón nyújtsanak kifogástalan ellátást a franciáknak. Az ilyen esetekről pár napig  beszél az ember, bosszankodik, aztán a történelemkönyvekbe már csak az eredmény kerül be, az nem, hogy milyen körülmények fogadták  a csapatot. A problémának hangot adni lehet, de sok visszhangja nem lesz, mindenesetre egy levelet azért eleresztenék az EHF felé. 

Pajewski László

Sok kupamérkőzés után panaszkodnak a mieink az ellátásra, ebben biztosan közrejátszik az is, hogy a sportdiplomáciánk nem túl erős, viszont a csapatainkat sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Némely ellenfelek megpróbálják megnehezíteni a kinti tartózkodást, amit hiba lenne egy-egy nemzetre leszűkíteni, ez inkább az adott klubvezető hozzáállását minősíti. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy egy külföldinek más az elgondolása az egész témáról, egy dán talán otthonosabban mozog egy puritánabb környezetben -  amit mi esetleg sértésnek veszünk, lehet, hogy nem is annak szánták. A problémák egy részét ki lehet védeni, például többször volt panasz arra, hogy nagy a zaj a szállodában (esküvőt, egyéb rendezvényt tartottak éppen, vagy hajnalban  kalapáltak, építkeztek a szomszédban – egy egyszerű füldugó megoldja a gondot... Meséltek olyat sztorit is, hogy a kétméteres játékosokat 180 cm-es ágyon akarták elszállásolták, vagy a csarnokhoz való kijutáshoz mindenkinek a kezébe nyomtak egy helyijárat-buszjegyet – remélem, hogy ezek ma már nem fordulhatnak elő. Viszont, hogy franciák a szombati ételmaradékot vasárnap felszolgálják a füredieknek – no comment.

Váratlanul nagy hazai vereségbe szaladt bele a Veszprém, a Füchse Berlin elgázolta a Mocsai csapatot az Arénában. Mi történhetett? Gond van a bajnoknál?


Gulyás István

Szégyen, nem szégyen, a csarnokavatón kívül még sosem jártam az Arénában. Gondoltam, hogy a Berlin ellen kimegyek, hívtam is a klubot, de már sajnos nem kaptam jegyet. Utólag nem is bánom, hogy nem lehettem ott, a négy év alatt egyszer mentem volna ki, és ekkora vereséget mérnek a csapatra... Némi párhuzamot tudnék vonni a Győrrel, itthon tönkreverték a Randerst, aztán néhány napot követően kimentek a Hypohoz és váratlan vereséget szenvedtek. Borzasztó nehéz kívülről véleményt mondani, vannak olyan belső dolgok, amiket csak ők tudnak 14-en. Hogy ki volt beteg, kinek volt kisebb sérülése, vagy bármi egyéb problémája, mindenesetre az látszik, hogy valami nincsen rendben, és ez leginkább a szegedi mérkőzésen látszódott a csapaton.

Több helyen olvastam, hogy vannak olyan játékosok akik például az időkérések alatt nem értik Mocsai nyelvét, szerintem ez nincs így. Ilyen kaliberű játékosok hónapok alatt megtanulják taktikailag egymást és az edzőt is, még a testbeszédből is pontosan tudják, hogy mit akar a másik. Annak idején a Bengt Johansson-féle svéd válogatottnál, (de nálunk is) lehetett látni, hogy a mester kikérte az időt, aztán volt 2-3 hangadó játékos, akik közösen megbeszélték, hogy mit fognak csinálni. Egy csapaton belül mindig vannak problémák, konfliktusok, amiket folyamatosan kezelni kell. 

A kilencgólos vereséget követően nincs könnyű helyzetben a Veszprém. Eddig inkább a kitűnő védekezésének  köszönhetően nyerte a meccseket, ahol nagyon fontos az világklasszis kapus, és az extra kapusteljesítmény. Ezek a csapatok 70-75-öt támadnak egy találkozó folyamán, ha a 40 százalékát sikerül hárítani, az 28 labda. Ha emellé még vétenek 5-7 technikai hibát, az már 35, tehát marad 35 labda amiből gól születhet. Ha a kapuban 40 % alatt teljesítesz, akkor jóval erőteljesebb támadójátékra lesz szükség, hogy nyerj, ami ezen a szinten már pokolian nehéz feladat. 

Décsi Gábor

Mentális problémákat éreztem, talán a berlini győzelem kissé kényelmessé tette őket, vagy nem tudtak megfelelően ráhangolódni a mérkőzésre. Profi játékosokkal, BL-meccsen ez nem fordulhat elő. A problémákat házon belül kell megoldani, leülni, megbeszélni, hogy mi történhetett, mi vezetett a kilencgólos vereséghez. A Veszprém már sokszor bebizonyította, hogy nem ez az igazi arca, Berlinben is győzni tudott.  Elég erősnek tartom őket ahhoz, hogy megoldják ezt a problémát. Minden klub életében vannak hullámvölgyek, ez most úgy tűnik, egy ilyen. Szakmailag nem szeretném értékelni a találkozót, mert esetleg ez bántaná a kollégákat, Mocsai Lajos az egyik legjobb, legfelkészültebb magyar szakember, biztos vagyok benne, hogy pontosan tudja, mi vezetett a vereséghez. 

Pajewski László

A Madrid, a Barcelona és a Kiel utáni csoportosulás bármelyik tagja legyőzheti a másikat, akár idegenben is - a napi forma dönthet. A realitás talán az volt, hogy a Berlin elleni párharcban két pontot szerez majd a Veszprém, ha kint kilenccel kikap, itthon öttel nyer, nem hiszem, hogy bárki el lenne most kenődve. A nagyarányú hazai vereségben talán azzal volt a legrosszabb szembesülni, amikor a második játékrészben feladták a játékosok, nem volt, aki tüzelje őket, hogy szorosabbá tegyék az állást, mert egy Veszprém nem kaphat ki kilenccel az Arénában. Én újra a légióskérdéshez térnék vissza, akinek a Veszprém csak egy néhányéves állomás a pályafutásában, nem tud/nem fog úgy küzdeni a klubért, mint egy saját nevelés (amiből sajnos nemigen van). Úgy érzem, hogy a légiósok száma is probléma lehet, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy csak magyar játékosokkal nem lehetne ezen a szinten teljesíteni, miután az egész országban legfeljebb egy csapatnyi magyar BL-játékos van (és akkor még nem számoltunk a hiányposztokkal, mint a balkezes lövő, vagy a beálló). Úgyhogy nem egyszerű a helyzet, ha eredmény kell, légiósok is kellenek, a sok délszláv játékos jelenléte, pedig konfliktusok, problémák forrása lehet. (Az egyik élvonalbeli edző mondta egy beszélgetésünkkor: jugóból éppen elég egy a csapatába). A megoldás talán az lehet, hogy meg kellene próbálkozni más nemzetbeliekkel is , én nagy híve lennék a skandinávoknak – más kérdés, hogy hajlandóak lennének-e Magyarországra igazolni. A hosszútávú megoldás az utánpótlás fejlesztése, kíváncsian várom, hogy a TAO-támogatások megjelenése milyen hatással lesz a látványsportág utánpótlás-képzésére.

Hirek - Véleményünk

Online látogatók

Oldalainkat 16 vendég böngészi